WILLEMSTAD - Minister De Graaf (Koninkrijksrelaties) kreeg geen warm onthaal toen hij donderdagavond aankwam op Curaçao voor een werkbezoek. De minister werd opgewacht door zo'n vijftig aanhangers van de partij Frente Obrero Liberashon (FOL). De in de partijkleur oranje gestoken aanhangers droegen protestborden en schreeuwden allerlei leuzen toen De Graaf en zijn gevolg het vliegveld verlieten.

Op de protestborden stonden teksten als "Gefeliciteerd aan De Graaf dat het gelukt is FOL-leider Anthony Godett achter tralies te krijgen". De FOL-leider werd in juli dit jaar veroordeeld tot 15 maanden celstraf wegens corruptie. In afwachting van de behandeling van zijn zaak bij de Hoge Raad was Godett op vrije voeten, maar begin september werd hij weer opgepakt op verdenking van andere strafbare feiten.

Zwarte marionet

Op een ander protestbord stond "Welkom aan De Graaf, op bezoek bij zijn zwarte marionet Ys". Hiermee wordt gedoeld op de huidige premier van de Antillen, Etienne Ys, die in de ogen van de FOL teveel naar de pijpen van Nederland danst. FOL-woordvoerder Maurice Adriaens legde uit dat de protestactie gericht is tegen de inmenging van Nederland in Antilliaanse aangelegenheden.

"Wij hebben het gevoel dat de minister naar Curaçao komt om namens de Nederlandse regering opdrachten te geven aan de Antillen. Nederland bemoeit zich teveel met ons. We hebben een autonomie, we bepalen onze eigen zaken en daar hebben we hen echt niet voor nodig", aldus Adriaens.

Meer acties

Adriaens, die in het vorige kabinet gevolmachtigd minister in Den Haag was, kondigde aan dat de komende dagen nog meer van dit soort acties zullen volgen. Ook voormalig premier Mirna Louisa Godett nam deel aan de protestactie op het vliegveld.

De Graaf arriveerde donderdagavond op Curaçao met een privé-vliegtuig uit Bonaire. Eerder deze week bezocht hij ook al Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Vrijdag neemt De Graaf op Curaçao het rapport van de werkgroep bestuurlijke en financiële verhoudingen in ontvangst.

Met de Antilliaanse regering spreekt hij over armoedebestrijding, de aanpak van de criminaliteit en het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Maandag vertrekt De Graaf weer naar Nederland.