CAIRO/JERUZALEM - Bij bomaanslagen in het noordoosten van de Egyptische Sinaï zijn donderdagavond laat zeker zesentwintig doden gevallen. Meer dan 120 mensen raakten gewond. Dat heeft de Israëlische legertopman Danny Naveh vrijdag gezegd. Zeker 38 mensen, onder wie negentien Israëliërs, worden nog vermist, aldus de Israëlische krant Haaretz.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een enorme explosie door een autobom in het toeristische Taba werd twee uur later gevolgd door meerdere aanslagen met autobommen - en vermoedelijk ook door een zelfmoordenaar - in populaire vakantieoorden meer naar het zuiden. In totaal zouden zes Israëliërs zijn gedood.

Daders

De daders moeten Israëli's hebben willen treffen, want die vormen in deze tijd van het jaar de overgrote meerderheid van de toeristen langs de oostkust van de Sinaï. Een plaatselijk toerismebureau schatte in Haaretz dat er ten tijde van de aanslagen zeker 15.000 Israëliërs in Sinaï waren. Volgens de Israëlische ambassadeur in Egypte komen de meeste slachtoffers echter uit Egypte. Ook zouden twee Britten en een onbekend aantal Russen gewond zijn geraakt. De Israëlische onderminister Zeev Boim van Defensie zei "persoonlijk te denken aan al-Qaeda of aftakkingen daarvan".

Hilton Hotel

Zeker zeventien mensen, onder wie drie Egyptenaren en een Russin, kwamen om in het Hilton hotel in de plaats Taba aan de grens met Israël. Volgens Israëlische autoriteiten reed een busje met explosieven de lobby in en blies een zelfmoordenaar zich op bij het zwembad. De explosies waren zo krachtig dat tien etages van het gebouw instortten, waarna brand uitbrak. De Egyptische minister van Toerisme, Ahmed al-Maghrabi, sprak van een ramp, maar hij kon vrijdag nog niet officieel bevestigen dat het om bomaanslagen ging.

Ontploffingen

Circa vijftig kilometer ten zuiden van Taba, bij Nuweiba en Ras Satan, ontploften twee uur later enkele voertuigen in of bij vakantieoorden langs de kust. Ook zou een zelfmoordaanslag zijn gepleegd. Bij deze explosies zijn ruim veertig gewonden gevallen.

Hulpverleners, die voor een groot deel uit de aangrenzende Israëlische stad Eilat naar Taba kwamen, vrezen dat er nog slachtoffers onder het puin liggen. De grens was vrijwel onmiddellijk na de aanslag open voor Israëlische hulpverleners en ambulances. Dit was naar verluidt een gevolg van een telefoontje van de Israëlische premier Sharon aan de Egyptische president Mubarak. Het vakantieoord Taba ligt naast Eilat en op circa 200 kilometer afstand van grotere Egyptische plaatsen zoals Suez of al-Arish. In Ras Satan verblijven vooral veel jonge Israëlische rugzaktoeristen.

Reddingswerk

Haaretz berichtte dat vier uur na de ontploffing in Taba de Israëlische strijdkrachten de leiding kregen over het reddingswerk in Taba. De Egyptische autortiteiten hadden toen al tal van strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Verkeer naar de oostelijke Sinaï werd stilgelegd en de veiligheidmaatregelen op de internationale luchthaven van Cairo werden verscherpt, net als in toeristenplaatsen zoals Luxor en Hurghada.

Verdachten

De Egyptische politie heeft onmiddellijk een aantal verdachten aangehouden volgens de nieuwszender al-Jazeera. De Palestijnse voorman Jibril Rajoub zei tegen de nieuwszender dat Palestijnse groeperingen hier niets mee te maken hebben. Bij het Franse persburau AFP en op een website op het internet zijn al twee verschillende claims opgedoken voor de verantwoordelijkheid voor deze aanslagen, waaronder die van een onbekende groepering.

Israël

De Israëlische overheid heeft onmiddellijk haar burgers opgeroepen de Sinaï te verlaten en heeft bussen gestuurd, aldus de BBC. Velen hebben dat in de nacht van donderdag opn vrijdag en vrijdagochtend ook gedaan. Op 9 september waarschuwde de Israëlische regering nog voor mogelijke terroristische aanslagen in de Sinaï.

Sinaï

Israël veroverde de Sinaï in 1967 en gaf het gebied in 1982 terug na het vredesverdrag van Camp David van 1979. Maar tot woede van Egypte behield de joodse staat Taba. Nadat de partijen uiteindelijk hadden ingestemd met arbitrage, stelde het Internationaal Gerechtshof Egypte in het gelijk.

In 1989 droeg Israël Taba over aan Egypte. De toeristenindustrie in de Sinaï is in de afgelopen jaren enorm gegroeid. Taba bijvoorbeeld bestond in 1989 nog voornamelijk uit één hotel, maar nu staan er een reeks van grote strandhotels met allerlei voorzieningen.