'Twee verdachten antiterreuractie Brussel aangehouden'

In België zijn twee terreurverdachten aangehouden die dinsdag konden ontkomen tijdens een huiszoeking in het kader van een antiterreuractie van de politie in de Brusselse deelgemeente Vorst.  

Volgens de Vlaamse omroep VTM werd een verdachte dinsdagavond aangehouden, een ander woensdagmorgen. Een derde verdachte werd dinsdag door de politie doodgeschoten. 

Het Belgische federaal parket wil de aanhouding niet bevestigen. Volgens het parket zijn de twee personen, van wie de identiteit niet bekend is, nog steeds voortvluchtig. 

Tijdens een persconferentie verklaart het parket wel dat twee personen in beeld zijn bij de politie. Eén van hen werd met een gebroken been opgenomen in het ziekenhuis van Halle, maar kon nog niet worden ondervraagd. De persoon die hem naar het ziekenhuis bracht, sloeg op de vlucht toen de politie arriveerde. 

Van een tweede man die bij een andere huiszoeking werd meegenomen voor verhoor, is momenteel ook nog niet duidelijk of het gaat om de voortvluchtige. In verband met het onderzoek wil het parket geen verdere mededelingen doen.

Agenten

Dinsdag vond omstreeks 15:00 uur een huiszoeking plaats in het kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, in november vorig jaar. Zodra agenten de woning binnenvielen, openden de verdachten het vuur.

In totaal raakten drie van de zes agenten gewond, onder wie een Franse agente. Een vierde agent werd later bij een ander incident geraakt. Allen hebben inmiddels het ziekenhuis verlaten. Twee agenten konden dinsdag al naar huis. Twee anderen verkeerden door de schietpartij ''in shock'' en bleven tot woensdag in het ziekenhuis.

Salah Abdeslam

De antiterreuroperatie in Brussel is nog tot diep in de nacht doorgegaan. Volgens de Belgische omroep VRT waren de laatste huiszoekingen in de nacht van dinsdag op woensdag om 02.30 uur afgerond. 

De Franse politie verklaarde dinsdag dat de hoofdverdachte van de aanslagen in Parijs, Salah Abdeslam, zich niet in het appartement bevond.  Als gevolg van de actie werd de wijk rondom het appartement helemaal afgesloten en ook scholen gingen dicht. 

In het kader van de actie heeft de Belgische premier Charles Michel woensdag het hoofd van de nationale veiligheids- en inlichtingendienst bijeengeroepen in een spoedzitting. 

Video: Politie beschoten bij huiszoeking Brussel

Lees meer over:
Tip de redactie