Syriëganger uit Arnhem krijgt in hoger beroep alsnog celstraf

Een man uit Arnhem die wilde uitreizen naar Syrië is dinsdag in hoger beroep alsnog veroordeeld. Hij zou willen deelnemen aan de strijd in Syrië en krijgt daarvoor achttien maanden cel, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Dat heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag bepaald, meldt Omroep Gelderland. De persoon die met hem meereisde is vrijgesproken. 

In 2013 werden twee Arnhemmers, Mohammed El A. en Hakim B., aangehouden in Duitsland. Ze waren net de grens overgestoken met een gehuurde auto. Er werd onder meer survivalkleding, veel contant geld en uitleg over een kalasjnikov gevonden.

Volgens het OM stond vast dat ze naar Syrië zouden gaan om deel te nemen aan de gewapende strijd. Maar de rechtbank sprak ze vorig jaar allebei vrij wegens gebrek aan bewijs.

De mannen hebben broers in Syrië en waren onderweg naar hen. Van een broer gelooft de rechtbank dat hij deelneemt aan de strijd in Syrië, maar het was niet bewezen dat El A. en B. mee zouden doen.  

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep en stelt dat het voorbereiden, faciliteren en samenspannen voor terroristische misdrijven in Syrië wel is bewezen. Er werd een celstraf van dertig maanden geëist.

El A. heeft alsnog een celstraf gekregen. Hij hoeft niet alsnog de gevangenis in, aangezien hij de straf al heeft uitgezeten in voorrarrest. B. is wederom vrijgesproken. 

Lees meer over:
Tip de redactie