Arnoud H., de man die in 2014 met een speedboot op de Vinkeveense Plassen een aanvaring veroorzaakte waarbij twee mensen om het leven kwamen, moet daar volgens het Openbaar Ministerie (OM) acht jaar cel voor krijgen. 

Dat is dinsdag bekendgemaakt tijdens de rechtszaak in Utrecht. Volgens RTV Utrecht wil het OM ook dat er een schadevergoeding wordt betaald aan de nabestaanden en zou H. vijf jaar lang niet mogen varen.

De man uit Oosterbeek veroorzaakte het ongeluk in augustus 2014 op zaterdagavond, terwijl het pikkedonker was. Zijn speedboot was onverlicht.

Hij zag een bootje met daarin vier mannen over het hoofd en voer eroverheen. Twee mannen in het bootje werden geraakt door de schroef en kwamen om het leven. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut had de schipper ruim driemaal de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed.

Risico

Het OM verwijt H. roekeloos gedrag en eist daarom de maximaal haalbare straf. "H. wist dat er een groot risico was aan het hard varen zonder licht en met drank op. Het was vakantie en dus heel druk op de plassen met kinderen of vrienden in bootjes."

H. werd de dag na het ongeluk van zijn bed gelicht. Naar eigen zeggen was hij er niet van op de hoogte dat hij een ongeluk had veroorzaakt. Hij dacht dat hij een boomstam of boei had geraakt en stopte daarom niet. Maar dat gelooft het OM niet. "Het is onmogelijk dat hij niet wist dat er iets aan de hand was, aangezien er veel boten richting de plek van het ongeval waren gevaren."