Piloten met depressies of verslavingen moeten met hun problemen bij collega's terecht kunnen en via zelfhulpgroepen proberen daarvoor een oplossing te vinden.

Over zo'n programma is de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) namens vijfduizend aangesloten piloten in gesprek met vliegmaatschappijen en de overheid.

''Meer controles op psychisch gebied of op het gebruik van alcohol of drugs hebben een averechts effect'', zegt Joost van Doesburg, manager public affairs bij de VNV. Zulke controles leiden tot ontwijkend gedrag, verwacht hij. Bij navraag naar psychische klachten zullen piloten sociaal wenselijke antwoorden geven om te voorkomen dat zij hun baan verliezen.

De VNV reageert daarmee op een rapport van de Franse onderzoeksraad, die het neerstorten van een toestel van Germanwings vorig jaar onderzocht. Piloot Ernst Lubitz vertoonde al geruime tijd symptomen die kunnen wijzen op een psychotische depressie. Hij bezocht daarvoor verschillende artsen, maar geen van hen waarschuwde de luchtvaartautoriteiten.

Regelgeving

De copiloot had twee weken voor de vliegramp van een psychiater te horen gekregen dat hij moest worden opgenomen voor zijn psychische problemen.

De Franse onderzoeksraad dringt aan op internationale regelgeving voor gevallen waarin de gezondheid van een patiënt de openbare veiligheid in gevaar brengt. In het geval van piloten zou het medisch beroepsgeheim moeten worden doorbroken, zo staat in het rapport met aanbevelingen.

De Nederlandse piloten zien dat voorstel niet zitten. Zij vrezen dat leden met een verslaving of depressie hun geheim met zich mee zullen blijven dragen, uit vrees hun baan te verliezen.

'Goede ervaringen'

De VNV zegt sinds de jaren 70 goede ervaringen te hebben met hulp aan leden die te kampen hebben gehad met een alcohol- of drugsverslaving. Zij hebben hun problemen aangekaart in zelfhulpgroepen van collega's en in de meeste gevallen hun verslaving overwonnen.

Met deze Antiskid Groep zijn volgens Van Doesburg zulke goede resultaten behaald dat het ook voor piloten met psychische klachten moet worden ingevoerd. ''Belangrijk voor een piloot is dat hij hulp durft te zoeken en na een succesvolle behandeling in zijn baan kan terugkeren.''

De VNV verwacht hierover binnenkort overeenstemming te bereiken met vliegmaatschappijen en het ministerie van Infrastructuur.