Troepen loyaal aan de internationaal erkende president van Jemen hebben de strategisch gelegen stad Taiz ontzet. Dat hebben inwoners van de stad zaterdag gezegd.

Taiz werd de afgelopen tijd belegerd door de sjiitische Houthi-rebellen, die sinds vorig jaar grote delen van het land hebben veroverd.

Volgens de hulpdiensten kwamen bij het slotoffensief zeker 48 mensen om het leven. Meer dan 120 mensen raakten gewond. Een persbureau dat loyaal is aan de Houthi's maakte melding van zware gevechten, maar zei verder alleen dat 27 strijders die de regering steunen waren gesneuveld.

Vicepresident Khaled Bahah liet weten dat de regering, die opereert vanuit de zuidelijke havenstad Aden, zo snel mogelijk een hulpkonvooi naar Taiz, dat in het zuidwesten van het land ligt, zal sturen. De ruim 250.000 inwoners konden de stad sinds mei niet verlaten. 

De aanhangers van president Abd-Rabbu Mansour Hadi probeerden al maanden de Houthi's bij Taiz te verdrijven, met hulp van een door Saudi-Arabië geleide coalitie. De strijd in Jemen heeft sinds het geweld vorig jaar begon aan zeker zesduizend mensen het leven gekost. Miljoenen mensen zijn ontheemd geraakt.

Wapenstilstand

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei na een gesprek met zijn Saudische ambtsgenoot dat de mogelijkheden van een wapenstilstand in Jemen worden bekeken. Het beoogde bestand zou vergelijkbaar met dat in Syrië.

Een delegatie van de Houthi's voert momenteel met Saudi-Arabië gesprekken over het verstrekken van humanitaire hulp in Jemen. Vorige week ruilden de twee partijen gevangenen.