DEN HAAG - Minister Donner (Justitie) vindt het onwenselijk Anne Frank alsnog de Nederlandse nationaliteit te geven. Grootste bezwaar van de bewindsman is dat Duitse overlevenden van de holocaust die geen Nederlander mochten worden, zich dan met recht ongelijk behandeld kunnen voelen. "Dan moeten we alsnog het schaamrood op de kaken krijgen", schrijft Donner donderdag in een opiniebijdrage in Trouw.

Alleen Anne Frank Nederlander maken, zou mogelijk in strijd zijn met de Grondwet omdat andere vervolgde niet-Nederlanders niet alsnog genaturaliseerd worden. Bovendien zou er speciaal voor Anne Frank een wet moeten komen. Ook dit zou strijdig zijn met de Grondwet, voert Donner aan.

Overigens vindt Donner dat Anne Frank allang door assimilatie tot Nederlander geworden was en zij inmiddels een internationaal symbool is. "Anne Frank is niet van ons; zij is van de wereld."

De KRO had zich sterk gemaakt voor het Nederlanderschap voor Anne Frank omdat ze is genomineerd voor de titel 'De grootste Nederlander'. De omroep zendt het gelijknamige programma binnenkort uit. Het ministerie van Justitie liet zaterdag ook al weten dat de naturalisatie van Anne Frank volgens de wet niet kan.