OM in beroep tegen uitspraak verplichte begeleiding Volkert van der Graaf

Volkert van der Graaf moet opnieuw voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de uitspraak van het kort geding in februari.

Daarin oordeelde de rechter dat de moordenaar van Pim Fortuyn niet langer verplicht psychologische behandelingen hoeft te ondergaan.

Een van de voorwaarden van de voorlopige vrijlating van Van der Graaf was een verplichte begeleiding door een psycholoog. Maar volgens zijn advocaat Willem Jebbink is dat niet meer nodig, aangezien Van der Graaf geen psychisch probleem zou hebben.

De rechtbank stelde de moordenaar van Pim Fortuyn afgelopen maand in het gelijk. Een psychiater kwam anderhalf jaar geleden al tot de conclusie kwam dat Van der Graaf geen psychisch probleem heeft.

Het OM vindt een verplichte begeleiding wel nodig om de kans op herhaling goed te kunnen inschatten. Deze bijzondere voorwaarde is door de kortgedingsrechter te beperkt uitgelegd. Het OM gaat daarom in hoger beroep.

Straf

Van der Graaf kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had toen twee derde van zijn straf van achttien jaar cel uitgezeten. Hij schoot politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002 dood.

Andere voorwaarden waar de moordenaar van Fortuyn zich wel nog aan moet houden, zijn onder meer dat hij zich wekelijks moet melden bij de reclassering. Ook mag hij niet in Rotterdam, Hilversum, Den Haag en de woonplaats van nabestaanden van het slachtoffer komen. Bovendien is het hem verboden contact te hebben met nabestaanden en de pers.

Lees meer over:
Tip de redactie