TEL AVIV - De Israëlische premier Sharon heeft binnen zijn Likud-partij een gevoelige nederlaag geleden. Op een bijeenkomst zondagavond in Tel Aviv nam het centraal comité van de partij een resolutie aan waarin een toekomstige Palestijnse staat wordt verworpen.

Sharon had vorig jaar september gezegd dat een Palestijnse staat niet ondenkbaar is. Het besluit van de partij beperkt de speelruimte van Sharon in het vredesoverleg aanzienlijk. Het betekent ook een versterking van de positie van zijn rivaal binnen de partij, ex-premier Netanyahu. Die had op het aannemen van de resolutie aangestuurd en probeert alles in het werk te stellen om zelf weer premier te worden.

Een poging van Sharon om het stemmen over de resolutie uit te stellen mislukte. In een poging zijn positie zo stevig mogelijk neer te zetten, hekelde hij voorgaande regeringen van Israël, die in tegenstelling tot hemzelf zaken deden met de Palestijnse president Arafat. "Ik heb hem niet de hand geschud", aldus Sharon. Netanyahu had eerder op de avond gepleit voor een harde aanpak van Arafat. Hij pleitte ervoor de Palestijnse president uit te wijzen. Volgens hem zit er niets anders op en is het vreemd dat het nog niet is gebeurd.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat veroordeelde de afkeurende houding van de Likud-partij tegenover de vorming van de Palestijnse staat fel. Voor de Amerikaanse nieuwszender CNN zei Erekat zondag: "Dit is een zeer gevaarlijke ontwikkeling." Ook benadrukte Erekat dat uit de uitkomst van de resolutie blijkt dat de militaire operaties van Israël in de Palestijnse gebieden "geen deel uitmaken van de strijd tegen het terrorisme".