Ruim 100.000 mensen gevlucht in Darfur sinds januari

Gevechten tussen Sudanese regeringstroepen en rebellen in de bergachtige streek Jebel Marra in Darfur hebben sinds half januari meer dan 100.000 mensen op de vlucht gedreven. 

De gevechten duren voort en de hulpverlening verloopt moeizaam, omdat de gebieden waar de ontheemden worden opgevangen erg afgelegen zijn. Dat heeft de VN-organisatie voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden (OCHA) donderdag meegedeeld.

De meeste ontheemden zijn gevlucht naar Noord-Darfur. Volgens sommige berichten zijn nog eens tienduizenden mensen uitgeweken naar Centraal-Darfur, maar bij gebrek aan toegang kunnen de VN dat niet verifiëren.

Rebellen in Darfur namen in 2003 de wapens op tegen de regering. Het Internationaal Strafhof heeft president Omar al-Bashir aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden. Door het conflict zijn volgens de VN 300.000 mensen omgekomen en 2,5 miljoen ontheemd geraakt.

De Zuid-Afrikaanse regering stelt donderdag dat troepen van het land in Darfur in een hinderlaag zijn gelopen. Een militair konvooi dat een colonne van vrachtwagens met hulpgoederen vergezelde, werd overvallen. Zeker één Zuid-Afrikaanse militair is omgekomen en een andere militair raakte gewond.

Lees meer over:
Tip de redactie