ENSCHEDE - De zwartste dag uit de geschiedenis van Enschede wordt maandag herdacht. Het is precies twee jaar geleden dat de stad werd opgeschrikt door de vuurwerkramp die aan 22 mensen het leven kostte. De explosies sloegen een gat in Enschede door het wegvagen van de woonwijk Roombeek. Ook raakten vele honderden mensen gewond.

Het afgelopen jaar stond in het teken van de wederopbouw van de nieuwe wijk en de strafprocessen die voor de rechtbank in Almelo werden gevoerd. Het proces tegen directeuren Rudi Bakker en Willy Pater van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks kwam in april tot een voorlopige einde. De rechtszaak tegen de vermeende brandstichter A. de V. gaat aan het einde van de zomer weer verder.

De rechtbank haalde in haar vonnis tegen beide directeuren fel uit naar de ambtenaren van de gemeente Enschede en naar het Rijk. Die zijn ernstig tekortgeschoten in het verlenen van vergunningen aan en het controleren van S.E. Fireworks. Zij waren verkeerd geïnformeerd, lieten geconstateerde misstanden voortbestaan en volgden elkaars adviezen niet op, aldus de rechtbank.

Het falen van de overheid was een van de belangrijkste argumenten om het tweetal minder straf op te leggen dan door het Openbaar Ministerie was geëist. Bakker en Pater kregen zes maanden celstraf opgelegd, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Omdat de twee al drie maanden in voorarrest hadden gezeten, hoefden zij niet meer de gevangenis in. Het OM heeft hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak.

Wederopbouw

De wederopbouw van de wijk Roombeek is inmiddels begonnen. Weinig huiseigenaren willen echter naar hun oude woonomgeving terugkeren, zo blijkt uit een inventarisatie van de gemeente. Reden daarvoor is dat ze inmiddels elders prettig wonen en anderen menen dat het toch nooit meer wordt zoals het was.

Veel mensen die met de vuurwerkramp te maken hebben gehad, kampen nog steeds met gezondheidsklachten. Uit een onderzoek onder mensen eind vorig jaar bleek dat bijna de helft zijn gezondheid nog als slecht ervaart. De klachten zijn onder andere lichamelijke pijn, slaapproblemen, psychische klachten en sociale angsten.

De herdenking van de vuurwerkramp begon zaterdag en was met name bedoeld voor de oud-wijkbewoners. Maandag hangen de vlaggen in Enschede halfstok en is er onder andere gelegenheid bloemen te leggen bij het zogeheten Bloemenmonument aan de Deurningerstraat. Om half vier, het tijdstip van de ramp, zullen de Enschedeërs massaal terugdenken aan die mooie zonnige meimiddag van twee jaar geleden die alles veranderde.

/DOSSIEREnschede