De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen wilde Kinderombudsman Marc Dullaert eind vorig jaar een geheime ontslagbrief laten tekenen waarmee hij binnen een jaar weer zou vertrekken.

Hij zou dat feit en zijn ingrijpende reorganisatieplannen niet met de Tweede Kamer hebben gedeeld. Dat meldt de Volkskrant donderdag.

Van Zutphen wilde af van Dullaert, maar de Kinderombudsman zou nog wel een jaar zijn rol als voorzitter van de Europese koepel van Kinderombudsmannen mogen uitdienen. 

Daarom wilde hij hem voordragen voor een nieuwe periode van zes jaar als Kinderombudsman, maar alleen indien Dullaert zijn handtekening zou zetten onder een geheime ontslagbrief, die garandeerde dat hij binnen een jaar zou opstappen. 

Dullaert was het daar niet mee eens en wilde niet zo'n brief ondertekenen. "Ik heb gezegd: leg de situatie uit aan de Kamercommissie en laat die oordelen of ik één jaar langer mag blijven', aldus de Kinderombudsman. 

Van Zutphen zelf zegt tegen de krant dat "er meerdere scenario's zijn besproken".

Nieuwjaarstoespraak

De ombudsman zou daarnaast informatie voor de Tweede Kamer hebben achtergehouden over de reorganisatie die hij wilde doorvoeren.

Tijdens een besloten overleg in de Kamer in januari zou hij hierover niks hebben gemeld, omdat dit geheim moest blijven tot na zijn nieuwjaarstoespraak, stellen bronnen tegen de krant.