AMSTERDAM - De politie heeft woensdagavond tijdens een grootscheepse actie in Amsterdam Zuid-Oost 21 criminele illegalen opgepakt. De actie, onder de noemer Spirit 9, richtte zich op met name West-Afrikanen die zich schuldig maken aan grootschalige computerfraude en het uitbaten van illegale horecagelegenheden. Dat maakte de politie donderdag bekend.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De verdachten, afkomstig uit landen als Nigeria en Sierra-Leone, versturen volgens een politiezegsman spam-mail waarin ze oproepen tot oplichting en fraude. Deze praktijken voeren zij uit vanuit diverse onderkomens zoals woningen, maar ook illegale cafés en eetgelegenheden. De politie viel tien van deze onderkomens binnen.

De actie begon rond 20.30 uur en duurde tot 02.00 uur in de nacht. De gearresteerden zitten momenteel allemaal in vreemdelingenbewaring en worden binnenkort het land uitgezet naar hun land van herkomst.

Aan de Spirit-actie werkten, naast de politie, onder anderen ook de Koninklijke Marechaussee, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de vreemdelingenpolitie en de Dienst Justitiële Inlichtingen mee. Eerder dit jaar vatte de politie in Amsterdam al tientallen criminele illegalen in de kraag bij vergelijkbare Spirit-acties.