'Nederland moet voortouw nemen bij bescherming scholen in oorlogsgebied'

Nederland moet als eerste EU-lidstaat concrete maatregelen nemen om de 'Richtlijnen voor veilige scholen' internationaal in de praktijk toe te passen. Human Rights Watch (HRW) dringt daar met een campagne op aan. 

De campagne, 'Watch Our Schools', is woensdagochtend van start gegaan in Nieuwspoort en duurt tot eind mei. 

Scholen in oorlogsgebieden zijn regelmatig doelwit van aanvallen. Bijna 50 miljoen kinderen in landen waar conflict heerst, gaan niet naar de basis- of middelbare school. Sinds 2005 hebben volgens HRW zeker dertig landen te maken gehad met systematische aanvallen op leerlingen, docenten, scholen of universiteiten. Ook worden scholen ingezet voor militaire doeleinden. 

Nederland was vorig jaar een van de eerste landen die zich aansloot bij de opgestelde richtlijnen om de scholen in oorlogsgebieden te beschermen. Met de ondertekening van de verklaring belooft Nederland maatregelen te nemen om het recht van kinderen op onderwijs tijdens gewapende conflicten beter te waarborgen. 

Nu moet Nederland volgens HRW partners binnen de EU en de NAVO aansporen om de richtlijnen te steunen en in de praktijk toe te passen. 

Video: "Militairen verschansen zich in scholen"

Voortouw

"Van Afghanistan tot Oekraïne worden scholen aangevallen of door strijdende partijen ingezet als bases", aldus Anna Timmerman, directeur Nederland van Human Rights Watch. 

Timmerman: "Nederland heeft de kans om het voortouw te nemen bij het oplossen van deze wereldwijde ramp door andere landen te laten zien dat ze ervoor moeten zorgen dat alle leerlingen, docenten en scholen de bescherming krijgen die ze verdienen."

Het ministerie van Defensie moet volgens HRW laten zien op welke manier de richtlijnen tot nu toe in militair beleid en in de praktijk zijn omgezet.

Tip de redactie