Ochtendspits niet drukker ondanks studentenactie treinreizen

De ochtenspits in de trein verloopt niet drukker dan normaal door de studentenactie. Het is maar de vraag of alle 28.000 studenten die zich hebben aangemeld, hebben meegedaan aan de actie om te reizen in de spits.

Volgens initiatiefnemer Jasper ter Veld, die zelf met een groep van elf studenten onderweg was naar Utrecht Centraal, zal het uiteindelijke aantal actievoerders lastig te peilen zijn.

Tijdens de ochtendspits waren er weinig meldingen van actievoerende studenten in de trein. Op Amsterdam en Rotterdam Centraal waren enkele spandoeken te zien. Een woordvoerder van de NS zegt dat de ochtenspits verloopt als op elke andere werkdag. 

''Een kwart van de reizigers bestaat uit studenten en dat was vanochtend niet veel anders. De gemiddelde treinreiziger heeft waarschijnlijk niks gemerkt van de actie."

Actievoerende studenten moeten te herkennen zijn aan kleren met de Nederlandse kleuren (rood, wit, blauw of oranje). "Maar het is goed mogelijk dat er ook mensen in hun eigen kleding treinreizen en toch actievoeren", zegt Ter Veld tegen NU.nl.

Hij hoopte dat iedereen zich uiteindelijk verzamelt vanaf 8.45 uur op Utrecht Centraal, om op die manier een beeld te krijgen van het uiteindelijke aantal actievoerende studenten. Uiteindelijk kwamen daar een handvol mensen op af. 

Buiten de spits

De boze studenten willen laten zien dat ze het niet eens zijn met de plannen van de NS om studenten buiten de spits te laten rijden. Ze voelen zich niet gehoord door de spoorwegmaatschappij en willen op deze manier het onderwerp onder de aandacht brengen. 

De studentenvakbonden willen onder meer aankaarten dat bepaalde avondactiviteiten van studenten, zoals bijbaantjes, in gevaar komen als wordt besloten om les te geven in de avonduren. Onderwijsinstellingen hebben al aangegeven weinig in de plannen van de NS te zien.

Bedrijven

Reizigersvereniging Rover is tegen de actie. Bedrijven doen er ook veel aan om ervoor te zorgen dat niet alle personeelsleden in de spits hoeven te reizen en studenten zouden daar ook aan moeten, zegt Rover-voorman Arriën Kuijt tegen BNR.

''Er zijn een heleboel mensen die niet in de spits reizen, want je krijgt over het algemeen korting als je buiten de spits reist. Alleen studenten hebben merkwaardig genoeg een kaart waarbij je óók in de spits mag reizen. Terwijl die kaart niet door henzelf betaald wordt, maar door het ministerie. Dus het is helemaal niet zo gek dat je er aan meewerkt'', aldus Kuijt.

Heeft u foto's of videos bij dit nieuws? Upload via NUfoto of stuur naar video@nu.nl.

Lees meer over:
NS
Tip de redactie