De Europese Unie en Turkije hebben nieuwe afspraken gemaakt over een gezamenlijke aanpak van de migratiecrisis. Het gaat om een principeakkoord. Op een al geplande top eind volgende week staat het onderwerp weer op de agenda.

Een woordvoerder van EU-president Donald Tusk liet via Twitter weten dat er "overeenkomst is over een verklaring". Een belangrijke adviseur voor de Europese Commissie liet weten dat er sprake was van een "doorbraak" met Turkije.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei na de top dat de EU-leiders de "belangrijkste punten" van de plannen van Turkije ondersteunen. De Luxemburgse premier Xavier Bettel zei na afloop dat Tusk komende week de voorstellen samen met de Turken verder zal uitwerken.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu wil dat Europese landen geregistreerde en erkende vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen hervestigen. Turkije is dan onder meer bereid om alle migranten die illegaal de oversteek naar Europa maken terug op te nemen. Of deze '1-op-1'-uitwisseling niet in strijd is met Europese (mensen)rechten is de grote vraag.

Rutte

De oversteek van Turkije naar Europa wordt buitengewoon onaantrekkelijk voor migranten als de afspraken die de EU en Turkije hebben gemaakt in werking treden, aldus premier Mark Rutte na de top in Brussel.

De premier denkt dat "mensensmokkelaars binnen twee of drie weken een ander vak moeten zoeken" als dit eenmaal werkt. De details moeten nog worden uitgewerkt, maar Rutte denkt dat het plan "zeer kansrijk" is. "Maar we zijn er nog niet."

In combinatie met het afsluiten van de migratieroute over de Balkan kan de verwachte "voorjaarspiek" vanuit Turkije uitblijven, verwacht de premier.

Visum

Verder zou de EU niet 3 maar 6 miljard euro aan steun beschikbaar moeten stellen om de leefomstandigheden in vluchtelingenkampen in Turkije te verbeteren. Bovendien wil Turkije dat het proces om Turken visumvrij naar Europa te laten reizen en de onderhandelingen over toetreding tot de EU worden versneld.

De Franse president Hollande laat weten dat Turkije eerst wel aan 72 criteria moet voldoen voordat het visumvrije reizen mogelijk kan worden. Gesprekken over toetreding van Turkije tot de EU hebben volgens Holland dan ook "nog een lange weg te gaan".

Video: Principeakkoord Turkije en Europa over migratie

Europa en Turkije bereiken principeakkoord over migratie
Europa en Turkije bereiken principeakkoord over migratie

Persvrijheid

Tijdens de top werd ook de persvrijheid in Turkije besproken. Onlangs werd de hoofdredacteur van de kritische krant Zaman ontslagen, dat gebeurde nadat de overheid een speciale toezichthouder had aangesteld. Kort daarna schreef de krant lovende artikelen over president Recep Tayyip Erdogan.

Volgens Rutte hebben meerdere regeringsleiders "buitengewoon" veel zorgen uitgesproken daarover. Onder meer Merkel liet weten de persvrijheid zeer belangrijk te vinden.