HILVERSUM - De Amsterdamse officier van justitie J. Tonino heeft een computer vol vertrouwelijke informatie bij zijn huis op straat gezet bij het grof vuil. Een passerende taxichauffeur nam de pc mee naar huis en wist het ding moeiteloos aan de praat te krijgen. Dat zei Peter R. de Vries donderdag in het Radio 1 Journaal.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De VVD wil dat minister Donner (Justitie) nog donderdag in de Tweede Kamer tekst en uitleg geeft in een zogeheten interpellatiedebat. Kamerlid Luchtenveld vindt dat Tonino in elk geval moet worden geschorst. Verder wil hij van Donner weten of officieren van justitie vertrouwelijke informatie thuis op hun pc mogen hebben, en of zij hun computer met die informatie zomaar langs de weg mogen zetten. "Dit kan echt niet", aldus Luchtenveld.

Taxichauffeur

Misdaadverslaggever De Vries kreeg de computer van de taxichauffeur en printte twee vuistdikke ordners vol informatie uit. Officier van justitie Tonino is gespecialiseerd in de bestrijding van witteboordencriminaliteit.

Onder de vertrouwelijke gegevens zijn volgens De Vries onder meer documenten over de inmiddels vermoorde zakenman Willem Endstra. Zo zou Tonino op het punt hebben gestaan Endstra te laten arresteren en maakte men elkaar binnen justitie over deze zaak onderling verwijten.

Onderwereld

De computer bevat volgens De Vries gegevens waar de onderwereld een moord voor zou doen. Hij is verbaasd over de vondst. "Het parket is hermetisch beveiligd, maar deze prominente fraudeofficier heeft allerlei belangrijke informatie thuis op een computer staan en zet hem zo bij het grofvuil. De pc was toen de taxichauffeur hem opstartte niet beveiligd.

De Vries zal donderdagavond in zijn tv-programma "in vogelvlucht en zonder in details te treden" laten zien wat er allemaal op stond. De journalist beraadt zich nog of hij het apparaat aan justitie teruggeeft.