Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) weigert gehoor te geven aan een oproep van de Tweede Kamer om de Zondagswet af te schaffen. D66 dient daarom een initiatiefwet in om een einde te maken aan de wet die de  zondagsrust moet beschermen.

“De wet is niet meer van deze tijd”, zegt D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya tegen NU.nl. “Een meerderheid van de Kamer vond dat drie jaar geleden ook. Maar als de minister weigert de motie uit te voeren, dan doen we dat zelf met wetsvoorstel.”

Onder leiding van D66 en VVD gaf een meerderheid van de Tweede Kamer Plasterk in 2012 de opdracht om met een wetsvoorstel te komen dat een einde moet maken aan de wet die stamt uit 1953. 

De wet verbiedt het om zondags en op christelijke feestdagen voor 13.00u “openbare vermakelijkheden” te houden. Ook mogen er geen evenementen in de buurt van kerken worden gehouden. Voor het organiseren van bijvoorbeeld een braderie op de zondag, moet eerst een ontheffing worden aangevraagd.

De openingstijden voor winkels zijn overigens in de Winkeltijdenwet geregeld.

Onderzoek

Minister Plasterk deed na het indienen van de motie twee jaar onderzoek naar het functioneren van de wet om in oktober vorig jaar te concluderen dat de Zondagswet in de praktijk weinig wordt toegepast. 

Bovendien zouden gemeenten met het afschaffen van de wet zelf nieuwe regels kunnen opstellen die verder gaan dan de Zondagswet nu toelaat. “Daarmee zou de vrijetijdsbesteding van burgers in sommige gemeenten juist kunnen worden ingeperkt in plaats van verbreed”, schreef Plasterk in reactie op de motie.

Daarnaast heeft het voor sommige bevolkingsgroepen “nog wel een belangrijke symbolische waarde”, aldus de minister. 

'Minister verdraait uitkomsten'

Maar D66 vindt dat de minister de uitkomsten van het onderzoek verdraait. “Ongeveer 55 procent van de gemeenten gebruikt deze wet nog steeds. De minister durfde vervolgens te beweren dat de wet niet veel wordt gebruikt en dus niet ingetrokken hoeft te worden. De wet wordt wel degelijk veel toegepast”, vindt D66.

Naast de symbolische waarde die de afschaffing van de wet heeft, wil Koser Kaya ook een einde maken aan de scheve strafmaat voor het verstoren van de rust. “Als je de rust op zondag verstoort, hangt je een maximale boete van 4.100 euro of twee maanden hechtenis boven het hoofd, terwijl voor de verstoring van de nachtrust er een maximale boete van 410 euro geldt."

Dit verschil is volgens de partij onrechtvaardig en willekeurig. "Wie door de weeks elke ochtend vroeg op moet staan, vindt lawaai op woensdag net zo erg als op zondag", aldus Koser Kaya