Tijdens de eerste week van het staakt-het-vuren in Syrië zijn in gebieden waarvoor een wapenstilstand moet gelden 135 mensen gedood.

Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag gemeld. In de gebieden waarvoor het fragiele bestand niet geldt, zijn 552 mensen omgekomen. 

Het bestand werd vorige week zaterdag van kracht, maar is uiterst wankel. Een aantal terreurorganisaties zoals IS en al-Nusra, valle niet onder het bestand. Russische en Amerikaanse vliegtuigen blijven doelwitten van beide groepen bestoken, waarbij slachtoffers vallen. Ook het Turkse leger voert aanvallen uit op PKK-strijders in het noorden van het land.

Besprekingen

De gesprekken die een einde moeten maken aan de burgeroorlog in Syrië moeten volgende week "stapsgewijs" beginnen in Genève, meldt VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura. Sommige delegaties arriveren op 9 maart, andere vanwege problemen met het hotelreserveringen waarschijnlijk een of meer dagen later.

Het overleg  zou aanvankelijk in januari plaatshebben, maar werd voor het goed en wel begon alweer afgebroken. De Mistura hoopt dat de omstandigheden beter zijn nu er een beperkt staakt-het-vuren van kracht is.

Niet in één ruimte

De onderhandelingen worden indirect gevoerd en de partijen gaan niet in één ruimte met elkaar om de tafel, zei De Mistura in een interview met de Arabische krant Al Hayat.

De Mistura zei dat hij leden van de regering, de oppositie, maatschappelijke groepen en vrouwen wil uitnodigen voor het overleg. ''Vrouwen zijn belangrijk voor ons, omdat ze ons een hoop te vertellen hebben over de toekomst van Syrië. Wij zullen afzonderlijk met hen spreken''.

Gezamenlijk perspectief

Iran en Turkije meldden zaterdag vanuit "een gezamenlijk perspectief" te willen gaan werken aan het beëindigen van de burgeroorlog in Syrië. De Turkse premier Ahmet Davutoglu bezocht zaterdag de Iraanse hoofdstad Teheran.

Ankara en Teheran staan bij de oorlog in Syrië lijnrecht tegenover elkaar. Iran steunt het bewind van president Bashar al-Assad. Turkije wil dat Assad vertrekt. Verder maakt Turkije zich zorgen over de toenemende bemoeienis van Iran met de situatie in Jemen en Libanon.

Vastbesloten

"We hebben onze geschillen als het om regionale kwesties gaat, maar we zijn vastbesloten om ondanks die geschillen voor stabiliteit in de regio te zorgen", zei de Iraanse vicepresident Eshagh Jahangiri tijdens het bezoek van Davutoglu.

Verder zijn de twee landen van plan de handelsbetrekkingen aan te halen, nu de internationale gemeenschap de sancties tegen het regime in Teheran heeft verzacht. Turkije verkoopt aan Iran vooral machines, voertuigen en staal- en ijzerproducten. Iran exporteert vooral olie en gas naar Turkije.