AMSTERDAM - De politie voert woensdagavond een grootscheepse actie uit in Amsterdam Zuid-Oost tegen criminele illegalen. Rond 22.00 uur viel ze zeven panden binnen en arresteerde veertien verdachten, liet een woordvoerder van de politie weten.

De actie, onder de noemer Spirit 9, richt zich op West-Afrikanen die zich schuldig maken aan grootschalige computerfraude en het uitbaten van illegale horecagelegenheden.

Spam

De verdachten, afkomstig uit landen als Nigeria en Sierra-Leone, versturen volgens de zegsman spam-mail waarin ze oproepen tot oplichting en fraude. Deze praktijken voeren zij uit vanuit diverse onderkomens zoals woningen, maar ook illegale cafés en eetgelegenheden.

De actie begon rond 20.30 uur en zal vermoedelijk nog enkele uren duren. Volgens de woordvoerder werken naast de politie ook de vreemdelingenpolitie, de dienst justitiële inrichtingen, de recherche en de immigratie- en naturalisatiedienst aan de actie mee.

Vreemdelingentraject

De gearresteerden worden eerst strafrechtelijk vervolgd, waarna ze in een vreemdelingentraject terechtkomen. Eerder dit jaar vatte de politie in Amsterdam al tientallen criminele illegalen in de kraag bij vergelijkbare Spirit-acties.