DEN HAAG - Minister Donner van Justitie is geen voorstander van een verbod op jongensbesnijdenis en ziet geen reden om het strafbaar te stellen. Tweede-Kamerlid Hirsi Ali van de VVD wilde van hem weten of dat kon. De besnijdenis van meisjes is wel strafbaar. Ook als het gaat om een kleine snee of een speldeprik in de clitoris.

Maar volgens Donner is er een verschil, zo liet hij woensdag desgevraagd weten. De besnijdenis van jongens gebeurt om religieuze, hygiënische of medische redenen. Het wordt niet gezien als het toebrengen van lichamelijk letsel en daarom wordt het niet als mishandeling beschouwd, stelt de minister.

Verminking

Dit in tegenstelling tot de besnijdenis van meisjes. Volgens de minister is die ingreep vaak zwaarder en zijn de gevolgen ook zwaarder. Meisjesbesnijdenis is een vorm van genitale verminking met ernstige gevolgen voor lichamelijk en psychisch functioneren, vooral op latere leeftijd.

Bij dergelijke ernstige gevolgen kan juridisch gesproken worden van mishandeling. Vooralsnog wordt de besnijdenis van jongens in Nederland niet gezien als een maatschappelijk probleem, is zijn redenering.

Discussie

Aanleiding voor de discussie is een aflevering van Het Geluk van Nederland gemaakt door televisiemaker Michael Schaap, die zelf na een felle discussie in zijn familie acht maanden na zijn geboorte werd besneden. Schaap is er zelf niet blij mee, blijkt uit de documentaire.

In het programma, dat donderdagavond herhaald wordt, laat de documentairemaker voor- en tegenstanders aan het woord, van een imam tot een Talmoed-deskundige en mensen van de antibesnijdenisbeweging in Amerika.

Wilsonbekwaam

In de uitzending stelt hoogleraar gezondheidsrecht J. Hubben dat het juridisch ingewikkeld in elkaar zit. Nederlandse wetsteksten spreken elkaar hierover tegen. Een besnijdenis op niet-medische gronden bij een baby kan ook gezien worden als een niet-medische ingreep bij een wilsonbekwame.

Schaap eindigt het programma zelf met de mededeling dat het ook heel goed mogelijk is om een goede jood of moslim te zijn met een voorhuid. Hij heeft er zelf voor gekozen om zijn zoontje niet te besnijden.