DEN HAAG - Het CDA en de VVD waren het woensdagavond nog niet eens over de vraag of patiënten wel of niet zelf via de no-claim-regeling moeten bijbetalen voor de huisartsenrekening. Als de partijen er voor het debat van donderdag nog niet uit zijn, zullen ze om uitstel vragen.

Donderdagochtend praat de Tweede Kamer over de regeling waarmee ziekenfondspatiënten volgend jaar alles wat ze minder dan 250 euro aan zorg uitgeven, kunnen terugkrijgen.

Het CDA vindt dat de rekening van de huisarts niet mee mag tellen in die zorguitgaven en weet zich gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer. Voor de christen-democraten is het een principiële kwestie. De VVD is voor het plan van minister Hoogervorst om bij elk bezoek aan de huisarts 5 euro van de no-claim-teruggave af te trekken.

Compromis

De liberalen zijn echter bereid mee te werken aan een compromis. Hoogervorst gaf vorige week al aan zich bij een meerderheid van de Kamer neer te leggen, als er maar geen gat in zijn begroting valt.

De afgelopen dagen werd er druk overlegd door de christen-democraten en de liberalen. Het lijkt er op dat de rekeningen voor doktersbezoeken niet worden belast, maar een kwart van de rekeningen voor het bezoek aan de dokter 's avonds, in het weekeinde of 's nachts wel.

Gat

Het gat van 50 miljoen euro dat hierdoor in de begroting ontstaat, zou moeten worden gedekt met extra geld dat was gereserveerd voor de verbetering van de huisartsenzorg. De partijen waren er echter woensdagavond nog niet helemaal uit.