ENSCHEDE - Ruim 2000 mensen hebben woensdag afscheid genomen van de Enschedese politieman Jan Wind. De 47-jarige brigadier van de politie Twente werd afgelopen donderdag in het centrum van Enschede doodgeschoten.

Honderden agenten uit heel Nederland vormden bij de ingang van het crematorium in Usselo een erehaag. Ook tientallen collega's uit Duitsland brachten de laatste eer aan de Enschedese agent. Bij alle Nederlandse politiebureaus hingen de vlaggen halfstok.

Videoscherm

Buiten was een groot videoscherm geplaatst waardoor iedereen de uitvaart kon volgen. Korpsbeheerder J. Mans vertelde dat het extra wrang is dat Wind uitgerekend in 'zijn' binnenstad door een kogel werd omgebracht. "Jan was 28 jaar bij de politie in dienst, waarvan 20 jaar in de binnenstad. De binnenstad was van jou en iedereen hield van je."

Korpschef P. Deelman van de politie Twente zei dat Wind een zeer betrokken politieman was. Hij roemde zijn kenmerkende beheerste en rustige optreden. "Je laat een open wond achter in ons politiekorps", zei de korpschef. Een directe collega van het bureau Binnenstad kenschetste Jan als een aimabele collega met wie je nooit ruzie kon krijgen.

Condoleanceregister

Bij de politie Twente zijn de afgelopen dagen 4000 condoleances binnengekomen. De 16-jarige dochter Chantalle van Wind opende zelf ook een condoleanceregister op internet. Daar staan inmiddels achthonderd steunbetuigingen op.

Echtgenote Jacqueline Wind en dochter Chantalle maakten tijdens de uitvaartplechtigheid bekend dat iedere keer als Jan Wind naar zijn werk ging hij de waarschuwende woorden meekreeg "doe je voorzichtig?". Hij antwoordde steevast "altijd". Het waren afgelopen donderdag zijn laatste woorden.