De kliklijn die door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in het leven is geroepen om schendingen van de wapenstilstand in Syrië te melden, werkt nog niet naar behoren.

Een journalist van Syria Direct, een naar eigen zeggen journalistieke non-profitorganisatie die schrijft over Syrië, nam de proef op de som en belde naar het telefoonnummer. Het gesprek verliep alles behalve vlekkeloos, meldt The Washington Times.

"Een Amerikaan nam op in het Engels, maar schakelde daarna pas over naar het Arabisch", aldus journalist Orion Wilcox. 

"Ik vertelde hem in het Arabisch hoe de wapenstilstand in de provincie Homs geschonden zou worden. Hij worstelde echter met de taal en begreep me niet."

Buitenlandse Zaken

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft toe dat er problemen zijn met de taalvaardigheid van de medewerkers, maar er wordt volgens hem aan gewerkt.

Een medewerker die anoniem wil blijven denkt dat het komt doordat het nummer vorig week plotseling werd geopend en dat in alle haast mensen zijn gezocht die niet goed genoeg Arabisch spreken.

In Syrië geldt sinds zaterdag een staakt-het-vuren. Dat wordt, op een paar incidenten na, nageleefd. Alleen aanvallen op Islamitische Staat en het al-Nusra Front gaan door.