De aanklager heeft woensdag zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Petra M. (35) voor poging tot doodslag op haar stiefdochter in Roelofarendsveen. Tegen Ron T. (45) werd zeven jaar cel geëist. 

Ze worden vervolgd voor een poging tot doodslag op de toen twaalfjarige dochter van T., en voor zware mishandeling van het meisje en haar broer.

De verdachten hebben de kinderen volgens de officier van justitie jarenlang ''verwaarloosd, mishandeld, getreiterd en vernederd’’.

Het dochtertje werd in februari 2015 ernstig onderkoeld en met een hartstilstand aangetroffen in haar ouderlijk huis aan de Geestweg in Roelofarendsveen. Haar stiefmoeder M. waarschuwde zelf een ambulance, omdat het meisje onwel zou zijn geworden.

Onderkoeling

Volgens het Openbaar Ministerie is de onderkoeling de schuld van de stiefmoeder en de vader, maar in zijn laatste woord zei vader Ron T. juist dat zijn dochter nog leeft dankzij het kordate ingrijpen van zijn vrouw. ''Ze is haar reddende engel geweest. Zonder Petra had ik nu geen dochtertje meer gehad. Ik blijf haar daar altijd dankbaar voor.''

Bekenden van de familie hebben de vrouw neergezet als ''de echte boze stiefmoeder uit de sprookjes'', die haar eigen drie kinderen altijd heeft voorgetrokken. Maar volgens T. heeft zijn vrouw altijd klaargestaan voor de stiefkinderen en heeft zij voor ze gevochten. ''Ze heeft het niet makkelijk gehad. Ik ben trots op haar.''

Bij de ouders is volgens de advocaten nooit sprake geweest van opzet, hoogstens van onmacht en onkunde. Dat zou ook gespeeld hebben bij de vermeende mishandeling van de zoon. Die zetten de advocaten weg als bestraffingen, mede ingegeven door adviezen van deskundigen die bij het gezin betrokken waren.

Pleeggezin

Het gaat inmiddels weer goed met beide kinderen. Het meisje is 10 centimeter gegroeid en 10 kilo aangekomen sinds haar IC-opname vorig jaar.

Ze woont in een pleeggezin en doet het goed op school. Wel is er sprake van een posttraumatische stressstoornis, blijkt uit psychologisch onderzoek. De zoon woont in een instelling en ook met hem gaat het goed.

De rechtbank doet uitspraak op 16 maart.