Het grondstoffenbedrijf Trafigura moet opnieuw voor de Nederlandse rechter verschijnen vanwege een gifdumping in Ivoorkust tien jaar geleden. Een grote groep Ivorianen heeft een claim ingediend bij de rechtbank in Amsterdam tegen Trafigura.

Bojan Dekker van Beer advocaten zegt woensdag tegen BNR niet te weten om hoeveel mensen het precies gaat. Volgens hem zijn er zo'n 78.000 Ivorianen die nog niet eerder gecompenseerd zijn.

Trafigura vervoerde in 2006 met het schip Probo Koala vijfhonderd ton giftig materiaal naar de Ivoriaanse havenstad Abidjan. Een lokaal bedrijf dumpte het materiaal illegaal op verschillende plekken rondom de stad. Omwonenden kregen huid- en longproblemen en klachten van neurologische aard. Volgens de Ivoriaanse regering en organisaties als Greenpeace en Amnesty zijn ook zeker tien mensen omgekomen.

Hoe lang de nieuwe zaak gaat duren, is onzeker. Het wordt een kwestie van lange adem, aldus Dekker.

De Probo Koala voer in 2006 naar Ivoorkust nadat het giftige materiaal aan boord eerder voor verwerking in de Amsterdamse haven was aangeboden. Trafigura vond de verwerkingskosten, een half miljoen euro, echter te hoog. 

Trafigura schikte in 2009 met een groep van 31.000 slachtoffers en keerde een vergoeding van 33 miljoen euro uit. In 2007 keerde Trafigura al 152 miljoen euro uit aan de Ivoriaanse overheid.

Video: Dit is het schip de Probo Koala

Dit is de Probo Koala
Dit is de Probo Koala