De Amerikaan Scott Kelly en de Rus Michail Kornienko zijn in de nacht van dinsdag op woensdag weer geland op de aarde. Ze verbleven 340 dagen in het internationale ruimtestation ISS, het langste verblijf daar ooit.

Kelly en Kornienko kregen op de terugweg gezelschap van een Rus die zes maanden in het ISS zat. Hun capsule werd losgekoppeld van het ISS. Ruim drie uur later landden de astronauten op de steppe van Kazachstan, meldt NASA via twitter.

Missie

De missie moet duidelijk maken wat een langdurig verblijf in de ruimte - gewichtloos, opgesloten en afgezonderd - doet met lichaam en geest. Spieren gaan bijvoorbeeld achteruit, botten ontkalken en ogen worden minder. Het moet helpen bij de voorbereiding op een reis naar Mars over tientallen jaren.

Bekijk beelden van de landing:

Astronauten ISS geland na verblijf van bijna jaar in ruimte
Astronauten ISS geland na verblijf van bijna jaar in ruimte

De voorgangers van Kelly en Kornienko, onder wie de Nederlandse astronaut André Kuipers, bleven ongeveer een half jaar in het ISS. Een ruimterecord hebben Kelly en Kornienko echter niet. In de jaren tachtig en negentig verbleven vier Russen meer dan een jaar in het ruimtestation Mir.