De Servische regering schrijft al voor volgende maand verkiezingen uit, zegt een lid van de staf van president Tomislav Nikolic. 

De regering hoopt dat de vervroegde verkiezingen haar een stevig mandaat opleveren om de bezuinigingen te kunnen doorvoeren die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van het land vraagt.

Nikolic wil volgens de bron, die niet bij naam genoemd wil worden, vrijdag het parlement ontbinden. Op 24 april zouden de Serviërs dan een nieuw parlement, maar ook een nieuw regionaal en lokaal bestuur mogen kiezen.

De regerende Servische Progressieve Partij (SNS) van premier Aleksandar Vucic staat voor de taak ambtenaren te ontslaan, staatsbedrijven te saneren en van slechte leningen af te raken. Vucic wil Servië bovendien klaarstomen voor het EU-lidmaatschap en moet daarvoor ook in eigen vlees snijden.

Vucic gaf in januari al aan vroege verkiezingen te willen, om er zeker van te zijn dat zijn koers door de bevolking wordt gesteund. 

Zetelwinst

Volgens opiniepeilers staat de SNS op winst en komt de partij zelfs in de buurt van een absolute meerderheid. Ook coalitiepartner SPS zou op zetelwinst mogen rekenen.