De vredesbesprekingen over het conflict in Syrië worden volgende week op woensdag 9 maart hervat. Dat heeft speciaal gezant van de Verenigde Naties Staffan de Mistura dinsdag bekendgemaakt.

De Mistura wilde maandag beginnen aan een nieuwe overlegronde, maar stelt nu dat hij eerst een versteviging van het staakt-het-vuren wil zien. Dat bestand ging afgelopen zaterdag in.

De Mistura maande de Verenigde Staten en Rusland eerder op de dag al zich sterk te maken voor de gevechtspauze. ''Ik zal het niet verder uitstellen'', verzekerde de VN-gezant dinsdag.

Hoop

De Syrische president Bashar al-Assad ziet de stopzetting van de vijandelijkheden als "een sprankje hoop". Hij zegt dat in een interview met de Duitse televisie dat dinsdag wordt uitgezonden.

"We zullen onze rol spelen om de hele zaak te laten werken", voegde hij toe in het vraaggesprek met ARD Weltspiegel. Het extra programma zal later op de dag volledig worden uitgezonden.

Kans

Assad zei dat het Syrische leger had afgezien te reageren op schendingen van het staakt-het-vuren om de overeenkomst een kans te geven.

"De terroristen hebben de deal vanaf de eerste dag geschonden. Wij als Syrisch leger zien ervan af hierop te reageren en dat is wat we kunnen doen. Maar uiteindelijk zijn er grenzen en het hangt allemaal af van de andere kant."

Assad zei ook dat de mensen die in Syrië wonen, lijden onder een "humanitaire ramp".