Noord-Korea zegt dat opgepakte Amerikaanse student misdaad bekent

De Amerikaanse student Otto Warmbier, die in januari in Noord-Korea werd gearresteerd, heeft 'ernstige misdaden tegen de staat' bekend. Dat hebben de Noord-Koreaanse staatsmedia maandag bekendgemaakt.

De 21-jarige student werd aangehouden toen hij in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang in een vliegtuig naar China wilde stappen.

Hij heeft toegegeven dat hij bij vertrek uit het Yanggakdo International Hotel in Pyongyang een spandoek met een politieke slogan probeerde mee te nemen. Volgens een Noord-Koreaanse functionaris nam de Amerikaan zelf het initiatief om een persconferentie te houden. 

Video: Amerikaanse student 'bekent' misdaden

Noord-Korea pakt regelmatig vreemdelingen op. Onder meer de Verenigde Staten en Canada hanteren een negatief reisadvies voor het stalinistische land.

CNN, dat beelden van de bekentenis in handen heeft, stelt dat op de beelden te zien is dat Warmbier door bewakers een ruimte wordt binnengeleid. Vervolgens leest hij een tekst voor waarin hij zijn excuses aanbiedt. "Ik bied mijn excuses aan aan iedere van alle miljoenen Koreanen en ik smeek dat jullie inzien hoe ik gebruikt en gemanipuleerd ben."

Warmbier: "Ik had me nooit, nóóit, moeten laten overhalen door de Amerikaanse regering om een misdaad te begaan in dit land. Ik wens dat de Amerikaanse regering mensen zoals ikzelf in de toekomst niet langer manipuleert om misdaden te plegen tegen andere landen. Ik smeek jullie, het volk en de regering van DPRK, om vergiffenis. Alstublieft, ik heb de grootste fout van mijn leven gemaakt."

In het verleden hebben gevangenen in Noord-Korea eerder uitspraken gedaan die ze later introkken.

Lees meer over:
Tip de redactie