Iraanse hoofdstad Teheran stemt massaal voor hervormingen

Een coalitie van hervormingsgezinden heeft in de Iraanse hoofdstad Teheran alle dertig zetels gewonnen die op het spel stonden tijdens de parlementsverkiezingen.

Dit blijkt uit de eerste uitslagen van de stembusgang van vrijdag. Vooraanstaande conservatieve politieke leiders zijn weggestemd en krijgen geen plek in het parlement van 290 zetels, melden Iraanse media zondag.

De grote nederlaag van tegenstanders van hervormingen in de hoofdstad is een steun voor president Hassan Rohani. Hij wil hervormingen doorvoeren, maar stuit daarbij vaak op de macht van de aartsconservatieve geestelijkheid in de staatsinstellingen.

Teheran telt meer dan negen miljoen inwoners. In de metropoolregio rond de stad wonen zestien miljoen mensen. Iran telt bijna tachtig miljoen inwoners waarvan er circa 55 miljoen stemgerechtigd zijn.

Tegenstanders

De felste tegenstanders van hervormingen in Iran lijken ondanks hun smadelijke nederlaag in Teheran als winnaars uit de parlementsverkiezingen te komen. Volgens de Iraanse nieuwszender PressTV hebben de hervormingsgezinden overweldigend gewonnen in Teheran, maar komen de Principiëlen, zoals de aartsconservatieve coalities ook worden genoemd, in heel Iran weer als winnaars uit bus.

Dat is geen grote verrassing, want de gevestigde orde van sjiitische geestelijken bekijkt voor de verkiezingen welke kandidaten geschikt zijn om mee te doen. Veel hervormingsgezinde kandidaten kwamen niet door de ballotage. Er dingen circa vijfduizend kandidaten onder wie vijfhonderd vrouwen naar 290 parlementszetels. Volgens waarnemers is dit de helft van de kandidaten die zich hadden aangemeld om mee te doen.

Het maakt de enorme overwinning van hervormingsgezinde kandidaten in Teheran nog verbazingwekkender.

Rouhani

Zaterdag bleek al dat president Rouhani waarschijnlijk een meerderheid behaalt in de verkiezingen voor een raad van toezicht op de functie van geestelijk leider. Dat is een orgaan dat de aartsconservatieve geestelijk leider Ayatollah Khamenei controleert.

De raad wordt bemand door 88 gekozen experts en krijgt naar verwachting een cruciale rol te vervullen: het kiezen van een nieuw geestelijk leider. De huidige Ayatollah Khamenei is 76 jaar en ziek.

Lees meer over:
Tip de redactie