De extremisten van Islamitische Staat (IS) hebben zaterdag de Syrische grensplaats Tel Abyad aangevallen. 

Daarbij zijn volgens waarnemers van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zeker 45 IS-strijders en twintig Koerdische militieleden om het leven gekomen.

De plaats aan de Turkse grens is in handen van Koerdische milities. De hebben zaterdag steun gekregen van gevechtsvliegtuigen van de door Washington geleide coalitie tegen IS. De IS-aanval bij Tel Abyad zou zijn afgeslagen.

IS heeft zaterdag naar eigen zeggen elders in Syrië een autobom laten ontploffen. Het gaat om een zelfmoordaanslag in de plaats Salamiya in de provincie Hama. Daarbij zijn volgens Syrische media twee doden gevallen.

Wapenstilstand

De wapenstilstand die Rusland en de VS in Syrië hebben afgekondigd, geldt niet voor IS en de andere jihadisten van het al-Nusra Front. Het bestand ging zaterdag in en lijkt vooralsnog over het algemeen nageleefd te worden op wat plaatselijke schietpartijen na.

In de bergen in het uiterste noordwesten hebben rebellen gemeld te zijn aangevallen door regeringssoldaten. Ten oosten van Damascus zouden rebellen door de Syrische luchtmacht zijn bestookt. Volgens de Syrische autoriteiten is zaterdag de hoofdstad Damascus met raketten beschoten vanuit de oostelijke buitenwijk Jobar waar rebellen zich hebben verschanst.

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door in60seconds