'Vredesoverleg Syrië 7 maart hervat als staakt-het-vuren standhoudt'

De vredesbesprekingen in Syrië gaan op 7 maart verder als het staakt-het-vuren, dat om 23.00 uur Nederlandse tijd in is gegaan, "grotendeels" na wordt geleefd.

De speciale Syrië-gezant van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura wil de partijen die datum weer om tafel hebben om de vredesoverleggen, onder bemiddeling van de VN, te hervatten.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag alle partijen in de burgeroorlog in Syrie opgeroepen het staakt-het-vuren na te leven. De raad deed dat in een door de Verenigde Staten en Rusland opgestelde resolutie, die unaniem werd aangenomen.

De Mistura brak de eerste ronde van het overleg op 3 februari abrupt af, om de VS, Rusland en andere landen die deel uitmaken van de Internationale Steungroep voor Syrië meer tijd te geven een beëindiging van de vijandelijkheden voor te bereiden.

Uitdaging

De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power zei dat het een grote uitdaging zal zijn om de vijandelijkheden te laten ophouden. Maar "zelfs een gedeeltelijke de-escalatie maakt al een groot verschil in het leven van de Syriërs".

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Gennadi Gatilov zei dat er "nu een echte kans is om het geweld te doen ophouden en onze collectieve strijd tegen het terrorisme op te voeren".

De zitting van de raad werd ongeveer een half uur opgehouden door onderhandelingen tussen de VS en Rusland over tekstuele aanpassingen. Zo werden volgens diplomaten twee verwijzingen geschrapt naar het Hoge Onderhandelingscomité, een Syrische oppositiecoalitie die door Rusland en Iran niet als representatief wordt beschouwd.

Lees meer over:
Tip de redactie