Een gecombineerde eenheid van Nigeriaanse en Kameroense soldaten heeft het Nigeriaanse dorp Kumshe heroverd op de terreurbeweging Boko Haram. Door de actie herkregen 850 dorpsbewoners hun vrijheid. 

De bewoners werden door de islamitische Boko Haram gevangen gehouden. Bij de operatie sneuvelden 92 extremisten, aldus een mededeling van het Kameroense ministerie van Voorlichting vrijdag.

Nigeriaanse strijdkrachten wisten eerder deze maand bij twee acties ook al 284 gijzelaars uit handen van de islamitische terreurorganisatie Boko Haram te bevrijden. 

Bij een inval in de plaats Budumri in het noordoosten van het land wisten de militairen 103 mensen te bevrijden. In Bolungu slaagden de strijdkrachten er in 181 gijzelaars vrij te krijgen. Bij de actie in Budumri werden 25 strijders gedood.

Speciale eenheden

Om het West-Afrikaanse land te helpen in de strijd tegen Boko Haram hebben de Verenigde Staten Nigeria een missie van speciale eenheden aangeboden. Het Afrika-commando van de Amerikaanse krijgsmacht (USAFRICOM) maakte dat vrijdag bekend.

De legers van Nigeria en enkele buurlanden hebben Boko Haram vorig jaar grotendeels uit het door de extremisten uitgeroepen kalifaat in het noordoosten van Nigeria verdreven. Maar de extremisten hebben zich gehergroepeerd en hun aanvallen rondom het Tsjaad-meer opgevoerd.

Ze vormen daardoor een bedreiging voor de regionale veiligheid, ondanks de vorming van een multinationale Afrikaanse legermacht van negenduizend militairen die het tegen hen moet opnemen.

Het aanbod betreft tussen de twaalf en dertig Amerikaanse militaire adviseurs. Hun standplaats zou de stad Maiduguri worden.