DEN HAAG - Het Tweede-Kamerlid Eerdmans (LPF) wil "voorlopig" deel blijven uitmaken van de LPF-fractie onder leiding van de nieuwe voorzitter Van As. Maar vanaf volgend jaar gaat hij op zoek naar nieuwe politieke zielsverwanten.

In de televisierubriek Den Haag Vandaag noemde hij dinsdagavond de namen van de Rotterdamse wethouder Pastors en fractievoorzitter Sörensen van Leefbaar Rotterdam. Ook oud-VVD'er Wilders sluit hij niet uit.

Praktische redenen

Eerdmans heeft vooral praktische redenen om voorlopig bij zijn oude fractie te blijven. "Als lid van een fractie van acht mensen krijg je in de Kamer vijftien minuten spreektijd. Als eenling een minuut."

Volgens Eerdmans gaat elk lid van de huidige fractie vanaf de kerstdagen op zoek naar nieuw politiek onderdak. "We hoeven niet per se bij elkaar te blijven." Eerdmans erkent dat het erg moeilijk zal worden voor de fractie om tot het einde van het jaar te overleven. "Maar we hebben afgesproken dat we van mening mogen verschillen. We agree to disagree."

Wilders heeft al eerder gezegd met Eerdmans te kunnen lezen en schrijven. Hij wilde dinsdagavond niet ingaan op de vraag of hij een politieke beweging gaat vormen met Eerdmans. "Ik voer de onderhandelingen met eventuele partners liever achter de schermen", zei Wilders.