In Iran kunnen burgers vandaag stemmen voor het nieuwe parlement en de Raad van Experts. Het zijn twee belangrijke verkiezingen met een groot effect op de toenadering van Iran tot het Westen.

De Raad van Experts is een orgaan dat de geestelijk leider Ayatollah Khamenei controleert. Deze Raad wordt bemand door 88 gekozen experts. Zij zullen zeven jaar die positie bekleden.

Daarnaast kiest Iran vandaag ook een nieuw parlement. Hier zijn 290 zetels te vergeven waarbij parlementariërs een termijn van vier jaar hebben. 

De Iraanse president Hassan Rouhani verwacht een hoge opkomst voor de parlementsverkiezingen. Hij zei dat terwijl hij zelf zijn stem uitbracht.

''Verkiezingen zijn het symbool van de politieke onafhankelijkheid van ons land. Door te stemmen beslissen de mensen mee over de toekomst van hun land, er zijn berichten over een hoge opkomst'', aldus de relatief gematigde Rohani.

Cruciale rol

Naar verwachting krijgt deze nieuwe Raad van Experts een cruciale rol te vervullen: het kiezen van een nieuw geestelijk leider. De huidige Ayatollah Khamenei is 76 jaar en ziek. In de volgende vergadering van de Raad van Experts zou een opvolger aangewezen worden.

De rol van het nieuwe parlement is ook zeer belangrijk. Zij staat aan het roer van de politieke koers van het land dat sinds kort toenadering zoekt tot het Westen.

Vrouwen

Of deze toenadering een succes wordt, ligt voor een groot deel aan de binnen- en buitenlandpolitiek die onder de nieuwe machthebbers gevoerd zal worden. Op dit moment is Iran verdeeld tussen gematigden en hervormers aan de ene kant en conservatieven aan de andere kant.

Iraanse burgers kunnen kiezen uit 6200 parlementskandidaten, waaronder 586 vrouwen. In totaal hadden 12.000 kandidaten zich aangemeld, maar veel kandidaten van hervormende partijen zijn van de lijst geschrapt en niet verkiesbaar.