NEW YORK - De Verenigde Staten hebben dinsdag in de VN-Veiligheidsraad een veto uitgesproken over een resolutie waarin Israël wordt opgeroepen het militaire offensief in de Gazastrook te stoppen. Elf landen stemden voor de resolutie, drie landen onthielden zich van de stemming.

De ontwerpresolutie was op initiatief van de Arabische Liga tot stand gekomen en riep onder meer op tot het "onmiddellijk staken van alle militaire operaties in het noorden van de Gazastrook" en terugtrekking van de Israëlische troepen uit het gebied.

De aanvallen begonnen vorige week en hebben al meer dan tachtig Palestijnen het leven gekost. Aanleiding was de dood van twee Israëlische peuters, die om het leven kwamen toen een door Palestijnen afgevuurde raket insloeg in Sderot. De militaire operatie is bedoeld als vergelding en om een bufferzone aan te leggen, die moet voorkomen dat Palestijnse raketten nog Israëlische doelen kunnen raken.

Onder de ruim tachtig doden en honderden gewonden zijn ook veel kinderen volgens medische bronnen. Alleen al in de nacht van dinsdag op woensdag werd een vijftienjarig Palestijns meisje gedood en raakten tien kinderen in de leeftijd van vier maanden tot 12 jaar gewond door Israëlische beschietingen. Ook schoten Israëlische militairen een 58-jarige Palestijnse man en zijn 25-jarige zoon dood.

Dinsdag werd onder meer een dertienjarig meisje door Israëlische soldaten doodgeschoten in het zuiden van de Gazastrook. Het meisje was volgens Palestijnse artsen ongewapend en werd doodgeschoten toen ze in Rafah naar school liep. Het Israëlische leger sprak van "een vermoedelijke pleegster van een aanslag".

De Palestijnse afgevaardigde bij de Verenigde Naties, Nasr al-Kidwa, zei dat het veto de autoriteit van de Veiligheidsraad ondermijnt. Het hindert de pogingen van de raad zich uit te spreken tegen "de verwoesting van Palestijnse levens en de verwoesting van de Palestijnse toekomst".