Het aantal tbs’ers die verblijven in longstay-afdelingen is de afgelopen vier jaar bijna gehalveerd. In de afdeling voor langdurig verblijf zitten dit jaar 112 personen. In 2012 waren dat er tweehonderd.

Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) zal die daling voortzetten, meldt het AD donderdag.

Longstay-afdelingen zijn voor tbs’ers die ondanks hun behandeling niet kunnen terugkeren naar de samenleving. Een reden kan zijn dat de persoon niet meewerkt aan zijn behandeling.

Tegenwoordig zitten er minder tbs’ers in longstay-klinieken omdat er vaker bekeken wordt of iemand is uitbehandeld. Ook zijn de behandelmethodes beter en persoonsgerichter.

"Daarom is het in een aantal gevallen veilig om een tbs'er, onder begeleiding, te laten gaan", zegt Hjalmar van Marle, forensisch psychiater en oud-directeur van het Pieter Baan Centrum tegen de krant.

Monopoliepositie

Door de leegloop is de Pompestichting nog de enige longstay-kliniek in Nederland. De Raad voor Strafrechtstoepassing waarschuwde eerder voor de monopoliepositie van Pompestichting.

Er zou een tweede kliniek moeten openen voor tbs’ers met wie het niet goed gaat of die het niet eens zijn met hun behandeling. Maar dat kan volgens Dijkhoff niet, juist vanwege het dalende aantal tbs’ers in longstay-afdelingen.