Eerste dropping hulpgoederen VN bij Syrische stad Deil al-Zor

De Verenigde Naties hebben hulpgoederen afgeworpen bij de door Islamitische Staat belegerde stad Deir al-Zor. Volgens een woordvoerder van de VN werd ongeveer 21 ton aan voedsel en andere hulpgoederen gedropt.

Het was de eerste keer dat een Syrische stad vanuit de lucht door de VN werd bevoorraad. Eerder waren er al konvooien naar andere belegerde gebieden gereden. In Deir al-Zor zitten ongeveer 200.000 mensen klem tussen de vechtende partijen.

Hoewel de VN aanvankelijk bekendmaakte dat de hulpgoederen op de gewenste plek terecht zijn gekomen, erkende een woordvoerder later dat nog onduidelijkheid bestaat over waar de spullen zijn beland. ''Ze proberen lokale partners te bereiken zodat we zeker weten dat de hulp is ontvangen'', stelde de zegsman.

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door in60seconds.nl

'Technische moeilijkheden'

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) sprak in een verklaring over ''technische moeilijkheden'' tijdens de operatie. ''We hebben een nabespreking met onze bemanning en lokale partners in Deir al-Zor, zodat we met de noodzakelijke aanpassingen kunnen komen.''

Het WFP kondigde aan op een later punt een nieuwe poging te doen om hulpgoederen af te werpen bij de stad. ''Goederen afwerpen van grote hoogte is zeer uitdagend. Er is meer dan één poging nodig om het met volledige accuraatheid te kunnen doen'', meldt de VN-organisatie.

Lees meer over:
Tip de redactie