GAZA-STAD - Israël heeft dinsdag de militaire commandant van de radicale Palestijnse groepering Islamitische Jihad geliquideerd. Dat heeft het Israëlische leger bevestigd. De 38-jarige Bashir al-Dabbash kwam om het leven toen zijn auto in het westen van Gaza-stad door een Israëlische raket werd getroffen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens de Israëlische strijdkrachten was al-Dabbash verantwoordelijk voor tientallen aanvallen op Israëlische burgers en militairen. De laatste keer dat Israël een prominente leider van een radicale Palestijnse groepering liquideerde was in april. Toen werd in Gaza-stad Hamas-leider Abdel Aziz al-Rantissi gedood door een raketaanval.

Aanslagen

Naast al-Dabbash kwam nog een tweede militant om het leven bij de aanval. De Islamitische Jihad wil de staat Israël vernietigen. Ze pleegde de afgelopen vier jaar veel aanslagen. De laatste grote zelfmoordaanslag van de Islamitische Jihad was vorig jaar oktober toen een Palestijnse vrouw zich in een restaurant in Haifa opblies waardoor 23 doden vielen.

Een plaatselijke leider van de Islamitische Jihad in Gaza-stad heeft inmiddels wraak gezworen. "De Islamitische Jihad zal niet worden gebroken door dit martelaarschap", zei Khaled al-Batsh. "De gewapende vleugel van de Islamitische Jihad (al-Quds Brigades) zal terugslagen met nog heviger aanslagen tegen de zionistische entiteit", zei hij.

Raketaanval

Enkele uren na de actie in Gaza-stad voerden Israëlische militairen een raketaanval uit op het vluchtelingenkamp Jabalya in het noorden van de Gazastrook. Getuigen zeiden dat daardoor twee militante Palestijnen om het leven kwamen.