DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een diepgaand onderzoek naar kartelvorming in de branche voor betonstraatstenen. Het televisieprogramma Netwerk meldde dinsdagavond dat betonfabrikanten hun klanten, waaronder gemeenten, jarenlang te veel hebben laten betalen voor de straatstenen. De fabrikanten hielden via onderlinge afspraken de prijs kunstmatig hoog.

CDA, PvdA en Groenlinks willen de onderste steen boven hebben. Ze vinden dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de zaak zo snel mogelijk onder de loep moet nemen.

Anoniem

Volgens directeur-generaal Kalbfleisch van de NMa ligt de zaak echter niet eenvoudig. Een anonieme medewerker uit de branche heeft Netwerk inzage gegeven in schaduwboekhoudingen van steenbedrijven.

Hij weigert de papieren echter aan de NMa te geven omdat hij bang is voor de gevolgen. De klokkenluider kan het belastende materiaal overigens ook anoniem afleveren bij de NMa, aldus een woordvoerster van de kartelwaakhond.

Beschermd

Volgens Kalbfleisch moeten klokkenluiders, burgers die misstanden publiek maken, beter worden beschermd. GroenLinks zal woensdag in de Tweede Kamer pleiten voor een betere rechtsbescherming voor klokkenluiders.

Inmiddels is de NMa al een onderzoek gestart naar enkele fabrikanten van betonstraatstenen, aldus de woordvoerster. Eerder dit jaar is de kartelautoriteit aanwijzingen van fraude in de sector op het spoor gekomen. Deze stonden in de schaduwboekhoudingen die enkele aannemers in de zogeheten clementieregeling rond de bouwfraude naar de NMa hadden gestuurd.