HILVERSUM - VVD-coryfee Frits Bolkestein betwijfelt of PvdA-lijsttrekker Ad Melkert nog wel minister-president kan worden. Dat heeft de huidige Europese commissaris voor interne markt gezegd in het EO-programma Knevel op Zaterdag.

Bolkestein zei dat Melkert het de laatste tijd moeilijk heeft gehad en dat de PvdA-voorman op dit moment geen premier van alle Nederlanders kan zijn. De uitspraak viel in een discussie met Andries Knevel over de moord op Pim Fortuyn en de nasleep daarvan. Vooral onder sympathisanten van Fortuyn leeft de gedachte dat Melkert en andere politici het klimaat hebben geschapen, waarin de moord mogelijk werd.

Bolkestein zei ook dat hij bij zijn omstreden uitspraak over Pim Fortuyn blijft, waarin hij zei dat Nederland "een pleefiguur" zou slaan als Fortuyn premier zou worden. "Stelt U zich voor: Fortuyn naast Blair, Chirac of Schröder, dat is toch potsierlijk", zei de VVD'er toen.

Hij liet zaterdagavond in het EO-praatprogramma weten dat het hypocriet zou zijn om die woorden na de moord op Fortuyn terug te nemen.