De Syrische regering doet onder voorbehoud mee aan het staakt-het-vuren dat de VS en Rusland zijn overeengekomen, zo blijkt uit een verklaring die dinsdag werd verspreid.

De regering in Damascus blijft doorvechten tegen Islamitische Staat en het al-Nusra Front en ''andere terreurgroepen die daar banden mee hebben''. Ook houdt Damascus de mogelijkheid open te reageren op aanvallen van gewapende groeperingen op burgers en militairen.

Rusland en de Verenigde Staten kwamen een staakt-het-vuren overeen dat zaterdag moet ingaan. Wie meedoen is nog niet duidelijk. Vrijdag moet voor het middaguur (in Damascus) duidelijk zijn welke partijen de wapens laten rusten.

AP meldt dinsdag al dat de belangrijkste Syrische oppositiegroepen zich aansluiten bij het akkoord. Het Hoog Onderhandelingscomité (HNC), dat eind januari aanschoof bij vredesbesprekingen in Genève, stelt als voorwaarde dat het regeringsleger stopt met de belegering van achttien gebieden die door rebellen worden gecontroleerd. 

Zaterdag meldde de Syrische oppositie ook akkoord te gaan met een wapenstilstand van twee tot drie weken als Rusland stopt met luchtaanvallen.