ROTTERDAM - De Rijksrecherche onderzoekt of informatie van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) in bezit is geraakt van verdachten die onlangs zijn aangehouden voor terroristische activiteiten.

Bij de 37-jarige man die vorige week zondag in Utrecht werd gearresteerd op verdenking van het bezit of vervoer van explosieven, is informatie aangetroffen die vermoedelijk afkomstig is van de AIVD. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie dinsdag meegedeeld.

In het onderzoek naar de schending van staatsgeheimen, heeft de politie dinsdag een vierde verdachte aangehouden. Het gaat om een 28-jarige man wiens woonplaats niet bekend is gemaakt. Hij wordt verdacht van heling.

Geheime informatie

De Rijksrecherche hield vorige week in het kantoor van de AIVD in Leidschendam een 34-jarige medewerker van de dienst aan op verdenking van het verstrekken van gevoelige, geheime informatie aan twee mannen. Dit tweetal van 31 en 33 jaar werd opgepakt op verdenking van heling. De drie zijn dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor tien dagen in bewaring gesteld.

De AIVD had het lekken zelf ontdekt. De man werkte nog maar sinds kort bij de AIVD. De dienst heeft direct maatregelen genomen om de gevolgen van het doorspelen van de informatie te beperken.

In de woning van de 37-jarige man, die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij terroristische activiteiten en bij wie de AIVD-informatie is aangetroffen, zijn geen explosieven gevonden.

Familie

In deze 'terroristenzaak' zit ook nog een 30-jarige man vast. Hij zou familie zijn van het Marokkaanse gezin uit de Utrechtse Bucheliusstraat waar de politie vorige week zondag een grootscheepse inval deed. Dit allemaal in het kader van hetzelfde onderzoek naar terroristen.

Drie familieleden van het gezin werden twee dagen na hun aanhouding weer vrijgelaten, omdat er geen verdenking meer tegen hen was.