De NS gaat vanaf maandag met zogeheten spitsbussen rijden tussen Amsterdam Sloterdijk, Krommenie-Assendelft en Castricum. De bussen moeten de drukte in de trein op dit traject voor reizigers verlichten.

Op deze manier wil NS zien of de bus voor reizigers een alternatief is. "Kiezen reizigers voor de bus, dan ontvangen zij een consumptiebon ter compensatie voor een langere reistijd", aldus een woordvoerder van de NS. 

Volgens de NS gaat het voorlopig om een proef. Wel is de vervoerder ook met andere busvervoerders en regio's in gesprek om te kijken of bussen ook elders als alternatief voor de trein kunnen dienen. 

De spitsbus is één van de maatregelen om de drukte dit jaar en begin volgend jaar tegen te gaan, omdat er onvoldoende treinen zijn. Aan het einde van dit jaar rijden de eerste nieuwe sprinters die NS eind 2014 met spoed heeft besteld.

Om de drukte verder te beperken, zet NS bijvoorbeeld reservetreinen in en worden in bepaalde sprinters eersteklasstoelen weggehaald en vervangen door tweedeklasstoelen.