Dreigtelefoontjes waren de reden waarom een zwemuitje voor vluchtelingen in Ede eind vorig jaar niet door kon gaan. Eerder werd aangenomen dat een ingezonden brief in een huis-aan-huisblad de oorzaak was.

Dat bevestigt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zaterdag aan De Gelderlander.

Het personeel van een zwembad in Ede had voor vluchtelingen in de noodopvang kerstzwemmen georganiseerd. Dat werd afgelast, in eerste instantie omdat een boze briefschrijver het onbegrijpelijk vond dat zijn vier kinderen dure zwemlessen moesten nemen en dat vluchtelingen zomaar gratis mogen zwemmen.

Nu blijkt dat er boze telefoontjes zijn gepleegd naar het opvangcentrum. Verschillende mensen hebben de vluchtelingen en medewerkers bedreigd.

Kopieergedrag

Het COA heeft de echte reden volgens De Gelderlander verzwegen omdat het orgaan bang was dat dit vaker zou gaan gebeuren. Er was angst voor kopieergedrag. Bovendien zouden er consequenties kunnen zijn voor de bewoners en medewerkers van het azc.

Inmiddels is er geen acute veiligheidsdreiging meer. Daarom besloot het COA om alsnog de echte reden van het afblazen van het zwemuitje te vertellen.

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland

Animatie door In60seconds