De Franse overheden hebben de bewoners van het vluchtelingenkamp in Calais een ultimatum gesteld. Zij krijgen tot dinsdag de tijd om het zuidelijke deel van de zogenoemde 'Jungle' te verlaten.

Daarna wordt dat deel van het kamp stap voor stap ontruimd. Vluchtelingen en hulporganisaties in Frankrijk gaan de geplande ontruiming aanvechten bij de rechter. 

Frankrijk gaat het kamp drastisch inkrimpen. Ongeveer achthonderd tot duizend ontheemden zullen een goed heenkomen moeten zoeken. Een groot deel kan terecht in een provisorisch aangelegd kamp met containers.

Naar schatting wachten 4.500 asielzoekers in Calais op een kans om illegaal naar Groot-Brittannië over te steken. Verscheidene hulporganisaties hebben al kritiek geuit op de geplande ontruiming.

Niet genoeg plekken

Volgens vrijwilligers zijn er niet genoeg plekken om de bewoners van het kamp elders op te vangen, meldt de Belgische publieke omroep VRT. Ze gaan daarom naar de rechter om de geplande ontruiming aan te vechten.

Volgens de vrijwilligers klopt de telling van de autoriteiten onder meer niet. ''De politie heeft achthonderd mensen geteld in het kamp, maar dat klopt niet'', zei Lieven Clarysse tegen de VRT. ''Er wonen 3551 mensen, van wie 438 kinderen. De Franse staat heeft driehonderd plaatsen over in de containers van Calais en zeshonderd verspreid over heel Frankrijk.''

Oorlogen

De omvang van het kamp in Calais groeide in 2014 sterk, vooral vanwege de oorlogen in het Midden-Oosten en de situatie in Noord-Afrika. In de eerste helft van dat jaar werden links en rechts migrantenkampen ontruimd door de Franse politie, om vervolgens elders weer op te duiken.

Bekijk beelden van een deel van het vluchtelingenkamp: