De Franse president François Hollande waarschuwt voor de risico's op een oorlog tussen Rusland en Turkije in Syrië. 

"Turkije is betrokken bij de strijd in Syrië", zei Hollande vrijdagavond in een interview met radiozender France Inter.

"Dat betekent een risico op oorlog", zei het staatshoofd. "Men moet er alles aan doen om deze escalatie te verhinderen." In het gesprek in de marge van de EU-top in Brussel voegde Hollande eraan toe dat een dergelijk conflict geen directe oorlog zou zijn, "maar het kan een indirecte oorlog worden".

De betrekkingen tussen beide landen zijn enorm verslechterd nadat Turkije een Russische bommenwerper in het Syrisch-Turkse grensgebied had neergeschoten. Ankara beschuldigde Moskou van overschrijding van de Turkse grens. Het Kremlin wees dit krachtig van de hand en stelde economische sancties in tegen het NAVO-land.

Koerdische milities

Het Turkse leger beschoot eerder op vrijdag bijna zeven uur achtereen stellingen van Koerdische milities van de YPG in het noorden van Syrië. Het ging om de heftigste beschietingen sinds de aanslag in Ankara woensdag waardoor 28 mensen omkwamen.

Turkije houdt de YPG verantwoordelijk voor deze aanslag, al werd de verantwoordelijkheid vrijdag opgeëist door een andere Koerdische groepering, TAK. Moskou steunt het Syrische regime. In het geval van een grondoperatie van Turkije in Syrië dreigt een openlijk conflict met Rusland.

Regeringsleiders 

De regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie deden vrijdagnacht na overleg in Brussel een oproep dat Rusland en de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad hun aanvallen op gematigde oppositiegroepen in Syrië onmiddellijk moeten stoppen

De aanvallen belemmeren humanitaire hulp aan onder meer de belegerde Syrische stad Aleppo en zorgen volgens de Europese leiders voor meer vluchtelingen. Ook zouden ze terreurorganisatie Islamitische Staat versterken.

Aandacht afleiden

De VS verweet Rusland vrijdag "de wereld af te leiden met een ontwerpresolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin wordt opgeroepen de soevereiniteit van Syrië te respecteren". Dat zei de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Samantha Power, vrijdag na een vergadering van de raad over het Russische voorstel.

Rusland riep vrijdag de VN-Veiligheidsraad bijeen om te praten over verklaringen van de Turkse regering om mogelijk een grondoperatie in Syrië te beginnen. Rusland zet in op een resolutie van de Veiligheidsraad die oproept een einde te maken aan acties die de soevereiniteit van Syrië ondermijnen, zei woordvoerster Maria Zakharova van het ministerie.

Moskou zou zich in plaats daarvan moeten richten op de uitvoering van een resolutie van het vijftien leden tellende VN-orgaan dat een internationale routekaart voor het Syrische verdesproces bekrachtigde, zei Power.