De Koerdische militante groep TAK heeft vrijdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bomaanslag in de Turkse hoofdstad Ankara waarbij deze week 28 mensen om het leven kwamen. 

De TAK liet vrijdag weten dat de aanslag een vergelding was voor de politiek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

De militante groep die banden heeft met de verboden Koerdische Arbeiders Partij (PKK) zei tegelijk verder te gaan met aanslagen plegen. De groepering hekelde "het manipuleren door Erdogan van de internationale machten tegen het Koerdische volk".

Bij de aanslag op bussen met militairen in Ankara vielen woensdag 28 doden en 61 gewonden. Turkije opperde eerder de dader te zoeken bij de verboden Koerdische afscheidingsbeweging PKK en de Koerdische militie YPG. Donderdag werden veertien verdachten aangehouden die betrokken zouden zijn bij de aanslag.

Vermoedelijke dader

Turkije zei eerder de vermoedelijke dader van de aanslag te hebben geïdentificeerd. Het gaat om een in 1992 geboren Syriër die in 2014 Turkije is binnengekomen. Dat maakte Davutoglu donderdag bekend.

De vingerafdrukken van de man, Salih Necer, komen overeen met afdrukken die zijn gevonden op het voertuig dat bij de aanslag tot ontploffing werd gebracht. Necer had banden met de YPG, de milities van de Koerdische Democratische Unie Partij (PYD) in het noorden van Syrië.

Konvooi

Donderdag heeft zich ook een bomaanslag voorgedaan op een militair konvooi in Turkije. Daarbij zijn zeker zeven doden gevallen en diverse gewonden. Onbekenden brachten op afstand een explosief tot ontploffing toen het legervoertuig langsreed.

Het incident vond plaats op de weg tussen het district Lice en Diyarbakir, de grootste stad in het voornamelijk door Koerden bewoonde zuidoosten van Turkije.